Helsefaglig simulering har siden slutten av 90-tallet blitt implementert som læringsmetode innen helsetjenester og helseutdanninger i Norge. I dag brukes helsefaglig simulering som læringsaktivitet i spesialisthelsetjenesten – både intra- og prehospitalt, i primærhelsetjenesten og i helsefaglig utdanning. Målet er økt kompetanse, trygghet og stabilitet blant helsearbeidere og bedret kvalitet og pasientsikkerhet.

Fra 2007 startet ulike simuleringsmiljøer i Norge å treffes for inspirasjon og erfaringsutveksling. I 2012 ble det dannet en arbeidsgruppe med representanter fra de fire regionale helseforetakene og ulike universitet og høgskoler. Denne arbeidsgruppen, som senere har blitt til styringsgruppen, arrangerte i april 2016 den første nasjonale nettverkskonferanse ved Akershus Universitetssykehus. Samtidig ble et nasjonalt simuleringsnettverk, MedSimNorge etablert.

MedSimNorge er allerede forankret i spesialisthelsetjenesten gjennom Interregionalt fagdirektørmøte, som gav sin tilslutning til etablering av MedSimNorge i 2015, og i helsetjenesten som helhet gjennom at daværende statssekretær Anne Grete Erlandsen offisielt åpnet MedSimNorge som nettverk under konferansen på Akershus Universitetssykehus i 2016.

MedSimNorges mål er å danne et uformelt nettverk mellom alle miljøer som benytter simuleringsbasert læringsaktiviteter i helsetjeneste og utdanning, de «fire søylene» innen helsefaglig simulering – de regionale helseforetakene med spesialist- og prehospital tjeneste, primærhelsetjenesten, utdanningssektoren og en fjerde søyle som inkluderer stiftelser, frivillige, uavhengige organisasjoner, forsvaret og liknende. MedSimNorge ønsker å ha tverrprofesjonell representasjon fra alle de fire søylene i sitt styre. Målet med nettverkskonferansen er å samle de fire søylene for nettverksbygging og erfaringsutveksling.